Zalety

Zastanawiasz się pewnie skąd taki tytuł ? I pewnie sobie myślisz - oooo dzisiaj będzie o Zaletach Thermomixa - no rozczaruje Cię, bo niezupełnie :)
Chciałabym pokazać Ci jakie są zalety gotowania w domu. Po prostu. 
Obecnie żyjemy szybko i intensywnie. Często jemy na mieście bo nie mamy czasu przygotować nic w domu. Ale żeby skoczyć do sklepu i czekać w kolejce bo 1 bułkę, batona lub danie instant to już mamy czas ? I tak dziennie po kilka minut ? 

Chcę Cię przekonać, że przygotowanie posiłków w domu to nie tylko zadbanie o siebie i swoje finanse. To także świetna zabawa smakiem, kolorem i zapachem. 

Człowiek ma to do siebie, że często nie docenia swoich osiągnięć. Sam siebie nie skomplementuje. Ale co by nie mówić - komplement od innej osoby działa dwa razy bardziej. Lubimy kiedy ktoś Nas chwali i docenia. Dlaczego by nie wykorzystać posłuchania komplementów po przygotowaniu dobrego obiadu ? 
Myślisz sobie - ale przecież ja nie umiem gotować, dosmaczyć ani ładnie podać dania na talerzu. Nie musisz być w tej dziedzinie mistrzem ! Najważniejsze abyś się postarał/a. Na stronach internetowych jest wiele prostych przepisów, które z łatwością wykonasz. Nie wspominając już o tym, że na samej platformie Cookidoo masz ich aż 3500 ! Nadal jesteś nastawiony/a , że Ci nie wyjdzie ? To zmień myślenie :) 

Jeśli gotujemy w domu doskonale wiemy z jakich produktów powstało danie. Czy nie ma tam składnika, którego nie lubimy czy jesteśmy na niego uczuleni. Dodatkowo jeśli dbamy o siebie i zwracamy uwagę na spożywane kalorie jesteśmy w stanie wyliczyć ile przygotowana potrawa ma kcal.

Możemy sami stworzyć danie z Naszych ulubionych składników ! Czy nie zdarzyła Ci się sytuacja gdzie chciałeś/aś zamówić danie np. w restauracji ale ... I zaczyna się. Tu jest składnik, którego nie lubię, tam jest coś po czy mam zgagę. Przyrządzając danie w domu - problem rozwiązuję się sam. 

To my decydujemy JAK przygotowujemy potrawę. Czy chcemy ją zrobić na parze aby było zdrowo. Czy może w piekarniku. Jesteśmy w stanie wyeliminować straty w składnikach pokarmowych (np. białka czy witamin) rezygnując z klasycznego smażenia na patelni, 

Wróćmy teraz do finansów. Czy liczyłeś kiedyś ile kosztują np. pierogi ze sklepu, a za ile Ty jesteś w stanie zrobić taką porcję ? Gwarantuję Ci, że za te same pieniądze zrobisz ilościowo więcej ! Zatem będziesz mógł je zamrozić i mieć obiad na kilka razy. Czytasz to i myślisz - ale ulepienie pierogów trwa tyle czasu i kuchnia brudna i nogi bolą ;) Wiem, że znajdziesz milion powodów by pokazać, że to bez sensu. Oczywiście to Twój wybór. Ale czy swoje nie smakuje lepiej ? I czy posprzątanie mąki z blatu nie może zamienić się w fajną zabawę z dzieckiem czy nawet partnerem ? 

Gotowanie w domu może też poprawić relację między domownikami. Przecież jeśli przygotowujemy coś dla Naszych bliskich robimy to starannie i w wykonaną czynność wkładamy dużo miłości. Wokół Nas wytwarza się przyjemna aura bo sami wtedy jesteśmy szczęśliwi. 

Wiem, że nie każdy musi uwielbiać gotować. Wiem też, że do niektórych argumenty powyżej w ogóle nie trafią. Ale żeby się przekonać to może warto spróbować ? 
Jeśli potrzebujesz podbudowania w dążeniu do zmiany bądź po prostu zastanawiasz się jak zacząć - napisz do mnie :) Chętnie Ci w tym pomogę. Liczą się małe kroki. 


Pozdrawiam Ciepło 
Thermomixowa Ola 




Komentarze

  1. Olu zgadzam się z tobą w 100% . Zawsze co swoje to swoje. Nawet już o finansach nie mówię, choć one też są ważne. ale jak robię sama coś w domu to wiem co jem. Wiem że moja praca jest nie zapłacona ale pozostaje jeszcze satysfakcja z tego co się samemu zrobiło, a to już wartość niemierzalna :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta satysfakcja i radość domowników jest dla mnie również bardzo ważna :*

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JEST MOC

Dzień Mamy